sobota, 24 sierpnia 2013

Borulce



czyli "byruldże", czyli wigna chińska, czyli fasolka z czarną kropką. Tutaj akurat kropki nie ma, bo jest na poszczególnych fasolkach.



Jadłam taką potrawę z tej fasolki jeszcze w strąkach.

1/2 kg fasoli
2 kartofle
2 średnie pomidory
1 duża cebula
1 ostra papryczka /np. chili/, albo dwie, albo trzy.....
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Fasolę kroimy, kartofle obieramy i kroimy na małe cząstki, dwa pomidory kroimy dość drobno, cebulę szatkujemy, ostrą papryczkę kroimy. Wszystko zalewamy niewielką ilością wody - tak, żeby tylko pokryć nią warzywa. Dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy z oliwek. Gotujemy tak, żeby było miękkie /zwłaszcza kartofle!!!!!!!!!!/.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz