niedziela, 3 marca 2013

Makarna i bulgur i twarożek

Pilaw - potrawa robiona z ryżu. Tak przynajmniej myślałam. Ale tu się okazuje, że jeszcze jest BULGUR PILAV i makarna.
Przepisy są dość zbliżone.

BULGUR PILAV
25 dkg bulguru
2 łyżki do zupy przecieru pomidorowego, lub 2 pomidory
1 cebula
sól
oliwa lub masło /do smaku/

Jeżeli używamy pomidorów to kroimy je na drobno. Cebulę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki zalewamy wodą. Woda ma przykrywać całość na dwa palce. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień na malutki. Gotujemy ok. 15 minut, zaglądając od czasu do czasu i mieszając. Potrawa jest gotowa kiedy nie ma wody.


MAKARNA
1/2 kg makaronu /np. rurki/
2 pomidory /w razie braku koncentrat/
3 ząbki czosnku
1 papryka
sól
oliwa do smaku

Pomidory ścieramy /tak!!!/ na tarce. Paprykę drobno kroimy. Ząbki czosnku - wyciskarka, albo drobno posiekane. I robimy to samo co w poprzednim przepisie.


Jak się to je? To już calkowicie zależy od jedzącego i jego zasobów pieniężnych. Można samo, można z jakąkolwiek sałatką, z mięsem lub drobiem, z rybą, itp.

TWAROŻEK PO TURECKU

Najlepiej jest wziąć ser chudy lub półtłusty i pokruszyć go na drobne kawałki. Tutaj taki ser kupuje się na bazarze. Następnie polewamy go odrobineczką oliwy i dodajemy ostrą paprykę - tzw. pul biber. Mnie sie jednak wydaje, że z każdą ostrą papryką osiągnie się żądany efekt. Na zdjęciu są jeszcze oliwki i pomidory. Całość tworzy tureckie śniadanie. Brak tylko jajka na twardo......






























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz