Tym razem nie będzie zdjęcia....
Kapusta po turecku to lahana, natomiast taka zwykła, słodka kapusta tylko ugotowana to kapuska. I tutaj mam myśli przeróżne odnośnie tego, że po turecku nazywa sie prawie tak samo jak po polsku....
No bo kto od kogo wziął to słowo? Np. seraj to nic innego tylko turecki saray, czyli pałac. Podejrzewam, że delegacje polskie do sułtana były tak pod wrażeniem jego pałacu, że kojarzył im się z rajem....
Robi się tą kapuske mniej więcej tak samo.
kapusta
2 sztuki cebuli
2 sztuki papryki zielonej
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Jeżeli ktoś chce to może jeszcze dodać 10 - 15 dkg mięsa mielonego.
Jeżeli ktoś chce to dodaje soku z cytryny.
Jeżeli ktoś chce to redukuje liczbę składników i używa kapusty, cebuli, koncentratu pomidorowego.
Proszę pamiętać, że tu oliwka z oliwek jest używana w kuchni na co dzień. Nie jest niczym specjalnym. To samo dotyczy i dotyczyło /jak wiemy/ soku z cytryny. U nas w przepisie są jabłka, które mają to samo zadanie, a więc lekkie przykwaszenie całości. A cytryny w czasach ottomańskich raczej na polskich stołach nie było....
Kapusta po turecku to lahana, natomiast taka zwykła, słodka kapusta tylko ugotowana to kapuska. I tutaj mam myśli przeróżne odnośnie tego, że po turecku nazywa sie prawie tak samo jak po polsku....
No bo kto od kogo wziął to słowo? Np. seraj to nic innego tylko turecki saray, czyli pałac. Podejrzewam, że delegacje polskie do sułtana były tak pod wrażeniem jego pałacu, że kojarzył im się z rajem....
Robi się tą kapuske mniej więcej tak samo.
kapusta
2 sztuki cebuli
2 sztuki papryki zielonej
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Jeżeli ktoś chce to może jeszcze dodać 10 - 15 dkg mięsa mielonego.
Jeżeli ktoś chce to dodaje soku z cytryny.
Jeżeli ktoś chce to redukuje liczbę składników i używa kapusty, cebuli, koncentratu pomidorowego.
Proszę pamiętać, że tu oliwka z oliwek jest używana w kuchni na co dzień. Nie jest niczym specjalnym. To samo dotyczy i dotyczyło /jak wiemy/ soku z cytryny. U nas w przepisie są jabłka, które mają to samo zadanie, a więc lekkie przykwaszenie całości. A cytryny w czasach ottomańskich raczej na polskich stołach nie było....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz