To po prostu kurczak po ottomańsku saute.....
Bierzemy
700 g mięsa drobiowego /obojętnie jakiego, byleby bez kości/
8 suszonych moreli
10 migdałówsól
pul biber /czyli suszona bardzo ostra czerwona papryka - chyba można by było ją zastąpić chili/
natka pietruszki dosypywana po ugotowaniu.
A gotowanie jest niesamowicie proste. Suszone morele kroimy w ćwiartki, lub połówki - zależy od ich wielkości. Migdały też. Z migdałów nie robić przypadkiem mączki.... Chodzi o to by były cząsteczki. Kurczaka /też w cząstkach/ wrzucamy na olej /oczywiście posoliwszy i poparykowawszy/.Kiedy już jest prawie gotowy dorzucamy morele i migdały.
Ja to jadłam w lavaszu - takim placku, w ktorym w Polsce sprzedaje się kebaby. Taki placek robi się z mąki i wody. A w razie braku placka można i z kajzerką......
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz