wtorek, 10 grudnia 2013

Dolma



Dolma - tak nazywają sie różne warzywa nadziewane. Co prawda o liściach winogron mówi się sarma... Ale nadzienie jest to samo - z ryżu. Niekiedy tylko dodawane jest mięso mielone. Ale ja jeszcze nie próbowałam.

Składniki
3 pomidory
2 cebule
1 pęczek koperku
1 pęczek mięty /weźmy mięte suszoną i ten pęczek obliczmy "na oko"/
Dużo pieprzu /podano mi nawet, że łyżeczkę od herbaty/
sól

Cebule i pomidory ścieramy na tarce. Koperek i miętę siekamy. Później wszystko wrzucamy do miski z ryżem, solą i pieprzem. Ryż jest surowy!!!! Mieszamy. Tym nadziewamy paprykę, bakłażany, kabaczki /młode/, pomidory, kwiaty kabaczków no i liście winogron.
Na tym zdjęciu widać tak nadziane papryki, liście winogron i bakłażan.


Kiedy już wszystko co mamy do nadziania nadzialiśmy - układamy te warzywa w garnku. Garnek o szerszym dnie by się przydał. Zalewamy wszystko wodą w takiej ilości, żeby jej poziom był jakieś 1.5 cm nad warzywami. Gotujemy na małym ogniu około godziny. Oczywiście sprawdzamy w tym czasie co się dzieje z naszymi warzywami. Woda powinna się prawie wygotować.
I na koniec nadziane kwiaty kabaczka.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz