Uważam, że w kuchni powinna panować rozmaitość - a więc nie tylko fasolka po bretońsku, ale i inne sposoby jej przygotowania. Od czasu do czasu pozwole sobie zamieścić jakiś przepis. I tym razem jest to właśnie kuru fasulye, czyli po prostu sucha fasola....
KURU FASULYE
1/2 kg fasoli
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
2 pomidory, a jeżeli ich nie ma odpowiednia ilość koncentratu
sól /do smaku/
oliwa z oliwek /jeżeli jej nie ma to zwykła/
mięta /moze być suszona, wtedy 2 szczypty/
Fasolę oczywiście przedtem namaczamy. Pomidory i cebule siekamy drobno. Czosnek albo siekamy, albo wyciskamy. Marchewkę trzemy. Po czym wszystko razem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, która musi przykryć zawartość i około 45 minut do godziny gotujemy na małym ogniu. Niektórych może zaniepokoić obecność mięty. Ale proszę spróbować. Mięta tylko podostrza smak. Całość wygląda jak gęsta fasolówka z dodatkiem pomidorów.....
Tutaj jest to jadane z chlebem. Świetny sposób na zrobienie czegoś nowego z poczciwej fasolki.
MĘSKI KURCZAK
Pozwoliłam go sobie tak nazwać, gdyż wielu Turków gotuje. I to był właśnie kurczak przygotowany przez panów.
2 piersi kurczaka /można też użyć innej części - chodzi o to, żeby wagowo mniej więcej odpowiadała 2 piersiom/
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 pomidory
1 papryka zielona
3 ząbki czosnku
sól
ostra czerwona papryka /przyprawa/
Cebulę krojmy drobniuteńko. To samo - pomidory i papryka. Pieczarki natomiast na 4-5 częsci.
Piersi kurze na cząstki - wielkości gulaszowych.
Najpierw cebule, pomidory i paprykę smażymy na oleju na małym ogniu jakieś 3 minuty. Potem wrzucamy kurczaka i pieczarki. Solimy i dodajemy ostra paprykę. Dolewamy wrzątku, żeby było tyle sosu co na zdjęciu. Przykrywamy garnek pokrywką i też na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kurczak musi być miękki.
ROSÓŁ PO TURECKU
Nazwa jest moja, bo mi trochę rosół przypominał.
Rosół musimy mieć. Nie spytałam się czy z kostki można. Podejrzewam, że tak.
Jest to przepis mniej więcej na 4 porcje.
makaron - 1/2 makaron typu zacierka
1/2 makaron typu nitki cięte
2 pomidory
1 cebula
ostra czerwona papryka /przyprawa/
Kroimy drobniutko cebule i pomidory. Przysmażamy na małym ogniu.
Bierzemy patelnię i na niej te dwa typy makaronu podgrzewamy mieszając dopóki makaron nie zbrązowieje.
Następnie do garnka z cebulą i pomidorami wrzucamy podgrzany makaron i wlewamy rosół - doprowadzamy do wrzenia. Wylączamy gaz i czekamy aż makaron się ugotuje. Ponieważ trudno jest obliczyć ilość potrzebnego płynu - sama widziałam, że później dolewano trochę wody jeżeli zrobiło się za gęste.
Pytałam się o ten makaron. Podgrzewają go dla koloru. Nie wiem czy to jest jedyna odpowiedź na to pytanie, ale innej nie znam.
KURU FASULYE
1/2 kg fasoli
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
2 pomidory, a jeżeli ich nie ma odpowiednia ilość koncentratu
sól /do smaku/
oliwa z oliwek /jeżeli jej nie ma to zwykła/
mięta /moze być suszona, wtedy 2 szczypty/
Fasolę oczywiście przedtem namaczamy. Pomidory i cebule siekamy drobno. Czosnek albo siekamy, albo wyciskamy. Marchewkę trzemy. Po czym wszystko razem wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, która musi przykryć zawartość i około 45 minut do godziny gotujemy na małym ogniu. Niektórych może zaniepokoić obecność mięty. Ale proszę spróbować. Mięta tylko podostrza smak. Całość wygląda jak gęsta fasolówka z dodatkiem pomidorów.....
MĘSKI KURCZAK
Pozwoliłam go sobie tak nazwać, gdyż wielu Turków gotuje. I to był właśnie kurczak przygotowany przez panów.
2 piersi kurczaka /można też użyć innej części - chodzi o to, żeby wagowo mniej więcej odpowiadała 2 piersiom/
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 pomidory
1 papryka zielona
3 ząbki czosnku
sól
ostra czerwona papryka /przyprawa/
Cebulę krojmy drobniuteńko. To samo - pomidory i papryka. Pieczarki natomiast na 4-5 częsci.
Piersi kurze na cząstki - wielkości gulaszowych.
Najpierw cebule, pomidory i paprykę smażymy na oleju na małym ogniu jakieś 3 minuty. Potem wrzucamy kurczaka i pieczarki. Solimy i dodajemy ostra paprykę. Dolewamy wrzątku, żeby było tyle sosu co na zdjęciu. Przykrywamy garnek pokrywką i też na małym ogniu gotujemy 20 minut. Kurczak musi być miękki.
ROSÓŁ PO TURECKU
Nazwa jest moja, bo mi trochę rosół przypominał.
Rosół musimy mieć. Nie spytałam się czy z kostki można. Podejrzewam, że tak.
Jest to przepis mniej więcej na 4 porcje.
makaron - 1/2 makaron typu zacierka
1/2 makaron typu nitki cięte
2 pomidory
1 cebula
ostra czerwona papryka /przyprawa/
Kroimy drobniutko cebule i pomidory. Przysmażamy na małym ogniu.
Bierzemy patelnię i na niej te dwa typy makaronu podgrzewamy mieszając dopóki makaron nie zbrązowieje.
Następnie do garnka z cebulą i pomidorami wrzucamy podgrzany makaron i wlewamy rosół - doprowadzamy do wrzenia. Wylączamy gaz i czekamy aż makaron się ugotuje. Ponieważ trudno jest obliczyć ilość potrzebnego płynu - sama widziałam, że później dolewano trochę wody jeżeli zrobiło się za gęste.
Pytałam się o ten makaron. Podgrzewają go dla koloru. Nie wiem czy to jest jedyna odpowiedź na to pytanie, ale innej nie znam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz